top of page

Blozoen

Blozoen gebruikt zonne-energie om een zwembad of zwemvijver op een duurzame manier te verwarmen. Een absoluut voordeel is de uitzonderlijk lage energiekost, want zonne-energie is gratis. Deze zonnecollectoren zijn uitgerust met een spiraalgewonden verwarmingsbuis die het unieke vermogen heeft om UV-licht efficiënt om te zetten in warmte, zelfs op bewolkte dagen

Missie & Visie

Met behulp van hun producten, de zonnecollectoren, proberen ze zowel economisch als ecologisch een impact te hebben op de samenleving. Zo streven ze naar een goedkoper en duurzaam alternatief voor het verwarmen van hedendaagse zwembaden en vijvers.

Frontpage blozoen.jpg
op de vloer.jpg

Intro

Duurzaamheid is tot op de dag van vandaag geen keuze meer. Er wordt gezocht naar hernieuwbare energie om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan. Hiervoor wordt gezocht naar alternatieve oplossingen voor een duurzame uitweg. Er wordt gekeken naar energie die kan worden opgewekt door wind, waterkracht, zon, aardwarmte, bodem, buitenwarmte en biomassa. Deze natuurlijke bronnen zijn onuitputtelijk in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die schaars en vervuilend zijn.

Focus

Er is onderzoek verricht naar mondiale problemen om een antwoord op deze uitdaging te vinden. In overleg met Blozoen lag de focus op het efficiënt inzetten van zonnecollectoren en het integreren van deze bestaande operatie in andere toepassingen. Dit project kijkt naar slimme oplossingen voor dagelijkse activiteiten met behulp van hernieuwbare energie, meer specifiek zonne-energie

Zonnepaneel

De temperaturen van het zwembadwater en de zonnecollectoren worden continu vergeleken. Door middel van een pomp circuleert het zwembadwater constant door de koepel. Het regelsysteem stuurt de pomp van de zonnecollector aan zodra er energie in de zonnecollectoren beschikbaar is. Dit betekent dat de zonnecollectoren al bij de minste energielevering energie leveren, bijvoorbeeld bij zonsopgang. Zo verwarm je eenvoudig je zwembad of zwemvijver met zonne-energie.

1.jpg
Studio Need.IO_eindwerk_Blozoen1.jpg

Prototyping

Om de concepten op haalbaarheid te testen, zijn enkele experimenten uitgevoerd met behulp van een testopstelling. Met een beetje protohacking werd een UV-lamp gebruikt als warmtebron om vervolgens te kunnen testen hoeveel warmte er naar de prototypes wordt overgebracht. De testen zijn zeer uitgebreid waarbij verschillende factoren een bepaalde invloed kunnen hebben op het resultaat.

Oplossing

Een gemiddeld zwembad is meestal uitgerust met drie koepels om het efficiënt te verwarmen. Met dit nieuwe systeem vervangen we één Blozoen zonnecollector door een op maat gemaakte koepel met onderliggende externe opslagtank. De voorraadtank wordt constant bijgevuld met koud kraanwater om het waterpeil op peil te houden. Een spiraal door de tank is verbonden met de koepel en verwarmt indirect het water. Zo blijft het chloorwater gescheiden van het zoete water. Wanneer de tank op temperatuur is, schakelt de koepel terug naar het zwembad.

Situatie 1

In de eerste situatie wordt de aangepaste koepel parallel geschakeld met de overige twee koepels. Dit gebeurt met elektrisch gestuurde kleppen. Het zwembadwater circuleert constant door de drie koepels met behulp van een pomp. De externe opslagtank is niet aangesloten op de collectoren en zal dus niet opwarmen.

​

​

2.jpg
3.jpg

Situatie 2

In de tweede situatie is de koepel door middel van de elektrische kleppen direct gekoppeld met het externe vat. Hier stroomt het water uit de koepel door de spiraal en verwarmt indirect het water in de tank. Dit water kan gebruikt worden voor het sanitair, zodat u kunt douchen met duurzaam verwarmd water.

Douche

Naast het binnen sanitair kan het systeem ook gecombineerd worden met een buitendouche. Met een mengkraan regel je eenvoudig de temperatuur van het water.

​

​

vatintegratie blozoen-05.jpg

DE VOLGENDE STAP

Om de werking te testen, werd een waterkoker gebruikt als een extern vat. Voor de volgende stap wordt de waterkoker vervangen door een op maat gemaakt extern vat. Door dit externe vat onder de koepel op te nemen, wordt witruimte benut. Blozoen ziet hierin een mooie kans om hun doelgroep en eventueel het gebruik van warm water in huis drastisch te vergroten. Op basis van enkele berekeningen werden enkele resultaten vastgelegd. Als een vat van 140 liter wordt aangesloten op de zonnecollector, bereikt deze een temperatuur van 45°C. Gemiddeld douchen mensen onder een temperatuur van 38°C. Dit betekent dat 180 liter water direct kan worden gebruikt als de externe tank wordt gebruikt.

vatintegratie blozoen-05.jpg
bottom of page